homepage Stichting voor Kamermuziek

Programma seizoen 2023 - 2024

          programma wijzigingen voorbehouden

DINSDAG 24 OKTOBER 2023
20.15 UUR

AIMEZ-VOUS BRAHMS?

Mikhail Zemtsov Altviool
Daniel Rowland Viool
Floor le Coultre Viool
Dana Zemtsov Altviool
Maja Bogdanović Cello
Hanna Shybayeva Piano

PROGRAMMA

Brahms Sonate voor altviool en piano opus 120 nr.2
Brahms Trio voor altviool, viool en piano, opus 40
Brahms Kwintet voor altviool en strijkkwartet opus 115

Mikhail Zemtsov (1969) heeft in 2010 het Zemtsov altviool kwartet opgericht met zijn vrouw, broer en dochter Dana. Hij treedt ook op als solist en gastdirigent en daarnaast is hij docent aan de conservatoria in Den Haag en Utrecht.
Dana Zemtsov (1992) soleert als altist geregeld op de grote internationale podia. In 2014 kreeg Dana de Kersjes Vioolbeurs. In 2019 was zij samen met Daniel Rowland te horen in een tango programma in het zondagochtendconcert in het Concertgebouw in Amsterdam.


Daniel Rowland (1972) is een veelzijdig, charismatisch en avontuurlijk musicus met een zeer breed repertoire. Hij was o.m. primarius van het Brodsky Quartet.
Floor le Coultre (1990) is een gepassioneerd en zeer veelzijdig musicus. In 2022 speelde zij samen met Daniel Rowland op diens Stiftfestival in Twente.


De Servische celliste Maja Bogdanović (1982) vergaart roem samen met haar partner Daniel Rowland door hun rijk gekleurde spel, onder meer op het Delftse Zomerfestival 2022.

De uit Wit-Rusland afkomstige pianiste Hanna Shybayeva (1979) groeide op van wonderkind naar een volwassen en boeiend spelende pianiste. Zij is docent aan het Amsterdams conservatorium.

TOELICHTING

terug

DINSDAG 14 november 2023
20.15 UUR

PAVEL HAAS QUARTET (TsjechiŽ)

Veronika JaruökovŠ Viool
Marek Zwiebel Viool
äimon Truszka Altviool
Peter Jaruöek Cello
nb: Karel UntermŁller heeft het kwartet verlaten

PROGRAMMA

Schullhof Five Pieces for String Quartet
Martinů Strijkkwartet nr. 5
DvořŠk Strijkkwartet nr. 11 in C groot, opus 61

Het kwartet ontleent zijn naam aan de Tsjechische componist Pavel Haas die in 1944 met 3 prachtige strijkkwartetten op zijn naam in Auschwitz overleed. Dit ensemble is een graag geziene gast in onze kamermuziekserie in Diligentia, met eerdere succesvolle optredens in 2014 en 2017. Hun terugkeer in 2021 lag daarom voor de hand, maar corona gooide roet in het eten. Daarom dit seizoen opnieuw op het programma.
Het kwartet vierde in 2022 zijn 20-jarig jubileum en levert ondanks meerdere wisselingen in de samenstelling blijvend topprestaties. Volgens het BBC Music Magazine te rangschikken tussen de beste strijkwartetten aller tijden. Met zijn cdís ontving het ensemble met onder meer zijn vertolking van Tsjechische componisten internationale prijzen. Zes van de acht uitgebrachte albums werden bekroond met een Gramophone Award.
In 2007 werd het kwartet door de European Concert Hall Organisation (ECHO) reeds aangeprezen als een rijzende ster en in 2009 verkreeg het de BBC New Generation Artist nominatie. In 2010 ontving het kwartet een beurs van de Borletti-Buitoni Trust, die wereldwijd musici financieel helpt hun internationale carriŤre te ontwikkelen.

Website: www.pavelhaasquartet.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 19 DECEMBER 2023
Sorry, image could not be found 20.15 UUR

BARBICAN QUARTET (ENGELAND)

Amarins Wierdsma Viool
Kate Maloney Viool
Christoph Slenczka Altviool
Yoanna Prodanova Cello

PROGRAMMA

Haydn Strijkkwartet opus 50 nr. 1
Berg Strijkkwartet opus 3
Beethoven Strijkkwartet nr. 15, opus 132

Dit keer aanstormend talent met het Barbican Quartet. Opgericht in 2014 als studenten aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen konden zij zich na hun debuut in Wigmore Hall al in 2018 winnaars noemen van de St. MartinĎs in the Fields Music Competition om vervolgens in 2019 internationaal naam te maken met de 1e en de publieksprijs op de internationale Joseph Joachim Chamber Music Competition in Weimar. In september 2022 won het kwartet de 1e prijs op de ARD International String Quartet Competition, opgeluisterd met een eigen promotiefilmpje op YouTube! Hun spel wordt gekenschetst als fijn gestructureerd en virtuoos uitgebalanceerd waar het moet en vol vreugde, razernij en pit waar het kan.
In Nederland is het kwartet zeer actief, onder andere met optredens op het Amsterdamse Grachtenfestval, in het Concertgebouw en in december 2022 ook buiten de steden van de randstad. Sinds kort treedt het ensemble op als artist in residence bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie in Amsterdam. Het ensemble wordt (financieel) ondersteund, onder meer door de Royal Philharmonic Society (UK) en het Nationaal Muziek Instrumenten Fonds (Nederland).

Website: www.barbicanquartet.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 23 JANUARI 2024
Sorry, image could not be found 20.15 UUR

SHAER TRIO

Jeroen Dupont Viool
Emanuele Silvestri Cello
Ishay Shaer Piano

PROGRAMMA

Schubert Pianotrio nr. 1 opus 99
Henkemans Pianotrio
Ravel Pianotrio
N.b Helaas was het oorspronkelijk geprogrammeerde trio van Van Nieuwkerk niet op tijd beschikbaar. Het wordt vervangen door het trio van Henkemans.

Ishay Shaer (1983) is een van de toonaangevende pianisten van zijn generatie, met lovende kritieken voor zijn recitals en voor zijn optreden bij de grote internationale orkesten. Hij studeerde bij leermeesters als Daniel Barenboim en Vladimir Ashkenazy. De afgelopen jaren heeft hij zich ook toegelegd op de kamermuziek, met bijv. Quirine Viersen en Liza Ferschtman.
Na zijn eerste vioollessen bij Coosje Wijzenbeek studeerde de violist Jeroen Dupont (1987) bij Vera Beths. Hij soleerde later onder meer bij het Concertgebouw Kamerorkest. In 2019 gaf hij in de Kleine Zaal een recital met Dina Ivanova (laureaat Franz Liszt pianoconcours 2017). Hij speelde daar een eigen voor deze gelegenheid gecomponeerd werk. Hij bespeelt een viool gebouwd door Giovanni Grancino (Milaan, 1714), in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziek Instrumenten Fonds.
Emanuele Silvestri (1973) is sinds 2021 solocellist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij kan bogen op veel concoursprijzen. Hij treedt ook op bij bekende Europese orkesten, onder grote dirigenten als Ricardo Chailly. In de kamermuziek is hij actief met tal van ensembles en musici, bijv. met het Jerusalem Quartet.

TOELICHTING


terug

DINSDAG 27 FEBRUARI 2024
20.15 UUR

JERUSALEM QUARTET (IsraŽl)

Alexander Pavlovsky Viool
Sergei Bressler Viool
Ori Kam Altviool
Kyril Zlotnikov Cello

PROGRAMMA

Mendelssohn Strijkkwartet nr. 1 opus 12
Ben-Haim Strijkkwartet nr. 1
Debussy Strijkkwartet opus 10

Vanwege corona werd in 2020 en 2021 het optreden van het Jerusalem Quartet in Diligentia geannuleerd. Met zijn optreden nu maakt het hier zijn eerste lustrum vol. Het kwartet debuteerde in 1996. Meteen in dat jaar sleepte het de eerste prijs in de wacht op de Jerusalem Academy Chamber Music Competition. Er volgden vele prijzen, waaronder de in 2003 voor het eerst uitgereikte Borletti-Buitoni Trust Award. Het ensemble wordt wereldwijd geroemd om zijn grote expressiediepte, warme, volle toon en prachtige balans tussen hoge en lage stemmen. Het kwartet verfijnt voortdurend zijn interpretaties van het klassieke repertoire en verkent ook nieuw werk. In 2019 bracht het een uniek album uit met Joodse muziek uit Centraal-Europa tussen de oorlogen en werkte hierbij en later samen met de IsraŽlische sopraan Hila Baggio om Jiddische cabaretsongs uit Warschau uit te voeren.
Duidelijk is dat dit ensemble een graag geziene gast is op internationale festivals en de grote concertpodia in de VS, Japan en Europa. Vlak voor de corona lockdowns was het ensemble begin 2020 nog te horen op de Strijkkwartet BiŽnnale in Amsterdam.

Website: www.jerusalem-quartet.com

TOELICHTING

-->
terug

DINSDAG 16 APRIL 2024
Sorry, image could not be found 20.15 UUR

MECCORE STRING QUARTET (Polen)

Wojciech Koprowski Viool
Aleksandra Bryla Viool
Michal Bryla Altviool
Marcin Mączyñski Cello

PROGRAMMA

Beethoven Strijkkwartet nr. 4 opus 18
Penderecki Strijkkwartet nr. 3
Schubert Strijkkwartet nr. 15 opus 161, D887

Voorafgaand aan dit concert speelt het Aurora Strijkkwartet (studenten van de Hoge School voor de Kunsten te Utrecht) een voorconcert.
Alethea Witmer - viool, Naomi van Hessen - viool, Masha Matskevich - altviool en Aliaksandra Harbachonak - cello
Aanvang: 19.15. toegang gratis voor de concertbezoekers.
Programma:
Ravel: strijkkwartet: 1e deel (Allegro Moderato)
Grieg: strijkkwartet nr 1: 1e deel (Un poco Andante, Allegro molto ed agitato)

Met zijn optreden in december 2018 in Diligentia maakte het Meccore kwartet de aanprijzing waar van GŁnter Pichler (Alban Berg Quartet) als het beste Poolse kwartet ooit. Hun samenwerking begon in 2007 en sindsdien is hun ster gerezen in eigen land en daarbuiten met optredens op de grote internationale concertpodia. Voor zijn innovatieve benadering van de muziek wordt het kwartet geprezen. Het studeerde onder meer bij leden van het Alban Berg Quartet, Cuarteto Casals en het Artemis Quartet en de leden van het kwartet leiden inmiddels ook zelf studenten op aan de conservatoria van Poznan, Warschau en Krakau.
Het kwartet treedt ook geregeld op voor radio en televisie en laat van zich horen op de bekende kamermuziek festivals. Ze hebben ook als eerste Poolse strijkkwartet opgetreden op een Holocaust Remembrance Day in de Duitse Bondsdag.

Website: www.meccorequartet.com

TOELICHTING


terug