homepage Stichting voor Kamermuziek

Programma seizoen 2025 - 2026

          programma wijzigingen voorbehouden

DINSDAG 14 OKTOBER 2025
20.15 UUR

ANASTASIA FERULEVA & FRANK VAN DER LAAR

Anastasia Feruleva Cello
Frank van der Laar Piano

PROGRAMMA

Beethoven Cellosonate in C nr. 5 opus 105
Lili Boulanger D’un soir triste
Rimsky-Korsakoff Concert Fantasie “De Gouden Haan”
Schumann Adagio en allegro
Enescu Cellosonate in C opus 26 nr. 2

Het samenspel van Feruleva en Van der Laar wordt alom geprezen door hun expressieve diepgang.
Anastasia Feruleva (1992) bespeelt de cello vanaf haar 5e jaar en na het conservatorium in St.Petersburg en het Haagse Koninklijk Conservatorium bij Larissa Groeneveld rondde zij haar opleiding af met de hoogst mogelijke onderscheiding in Lübeck. Al in 2016 behaalde zij de 2e prijs op de Cello Biënnale in Amsterdam. We zien haar veelvuldig optreden op festivals in binnen- en buitenland. Haar optredens als solist bij vooraanstaande orkesten en in kamermuziek-verband kenmerken zich door versmelting van een fascinerende technische beheersing van het instrument met overtuigend spel, gepassioneerd en meeslepend tot de allerlaatste noot.
Frank van der Laar(1965) is zeer actief op het gebied van de kamermuziek met een repertoire van Bach tot hedendaags. Hij rondde in 1988 zijn conservatorium opleiding af bij Jan Wijn met de hoogst denkbare onderscheiding. Daarna studeerde hij verder bij o.a. Naum Grubert in Den Haag. Sindsdien krijgen zijn optredens in binnen- en buitenland een warm onthaal, gelauwerd met spraakmakende prijzen en onderscheidingen. Hij is hoofdvakdocent aan o.m. het conservatorium Amsterdam.

Website: www.anastasiaferuleva.com

terug


DINSDAG 18 NOVEMBER 2025
20.15 UUR

MARMEN QUARTET

Johannes Marmen Viool
Laia Valentin Braun Viool
Bryony Gibson-Cornish Altviool
Sinéad O'Halloran Cello

PROGRAMMA

Haydn Strijkkwartet in F opus 50 nr. 5
Bartók Strijkkwartet nr. 2
Garth Knox String Quartet “Secret Letters”
Debussy Strijkkwartet in g opus 10

In 2013 werd dit kwartet, met de eerste violist als naamgever, opgericht door vier musici van het Royal College of Music in Londen.
Vier verschillende nationaliteiten en culturen, wat hen bindt is de muziek. Hun reputatie als één van de boeiende nieuwe talenten op het kamermuziek podium is binnen en buiten Europa snel gevestigd. Hun optreden valt op door de dynamiek, vitaliteit en intensiviteit. Een recensent kwalificeerde hun spel aldus: zij maken indruk als 4 aparte spelers, terwijl ze iets creëren dat zoveel groter is dan de som der delen. Tussen 2018 en 2020 was het strijkkwartet als fellow verbonden aan de Guildhall School of Music om hun ensemble- en interpretatievaardigheden olv een coach en met optredens aan te scherpen. In 2019 vertaalt hun roem zich in een eerste prijs op het Bordeaux International String Quartet concours en nog een op dat van Banff (Canada). Uit deze samenwerking vloeit het Peak Fellowship Ensemble-in-Residence aan de Meadows school of the Arts in Texas voort. In 2024 was het kwartet te gast op de Amsterdamse Strijkkwartet Biënnale.

Website: www.marmenquartet.com

terug

DINSDAG 23 DECEMBER 2025
20.15 UUR

ALMA QUARTET
met Nicolas van Poucke - piano

Marc Daniel van Biemen Viool
Benjamin Peled Viool
Jeroen Woudstra Altviool
Clément Peigné Cello
met  
Nicolas van Poucke Piano

PROGRAMMA

Brahms Strijkkwartet in f opus 51 nr. 2
Franck Pianokwintet in f

Dit keer een bepaald niet doorsnee ensemble: opnieuw het Alma Quartet bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, dat ook in onze serie 2019-2020 te gast was. Het debuteerde in 2014 en kreeg al na korte tijd vanwege zijn avontuurlijke samenspel en onconventionele programmering nationaal en internationaal een reputatie als een van de meest opwindende strijkkwartetten van onze tijd; het kan met de diverse klankwerelden van klassiek tot jazz uitstekend uit de voeten. Zo is het ensemble te horen in het Concertgebouw, maar ook in het Bimhuis en Paradiso.

Dit keer is samenwerking gezocht met de Rising Star seizoen 22-23 pianist Nicolas van Poucke (1992). Hij behoort tot de belangrijkste Nederlandse piano talenten van dit moment met alom hoog aangeschreven optredens in binnen- en buitenland. Zijn spel wordt gekenmerkt door zijn virtuositeit en poëtische expressie. Al op zijn zesde begonnen met pianolessen studeerde hij later aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, met lessen van o.m. Jan Wijn. En onder zijn coaches zien we de namen van Murray Perahia, Martha Argerich en Alfred Brendel.

Website: www.almaquartet.com
www.nicolasvanpoucke.com

terug


DINSDAG 27 JANUARI 2026
20.15 UUR

QUATUOR AROD

Jordan Victoria Viool
Alexandre Vu Viool
Aida-Carmen Soanea Altviool
Jérémy Garbarg Cello

PROGRAMMA

Beethoven Strijkkwartet in G opus 18 nr. 2
Kurtág 12 Microludes pour quatuor à cordes
Dvorák Strijkkwartet in F opus 96, "American"

We verwelkomen het Quatuor Arod opnieuw na hun succesvol optreden in Diligentia in 2021. De leden kennen elkaar van het Parijse conservatorium en vormen sinds 2013 een ensemble. Het studeerde o.m. bij het Artemis Quartet en Quatuor Ebène. De naam Arod is ontleend aan het paard van Legolas uit Tolkiens “Lord of the Rings”, en staat voor snel, behendig, kracht en enthousiasme. Gelijk Tolkiens paard ging het kwartet al snel los en behaalde tussen 2014 en 2016 meteen eerste prijzen op bekende concoursen in Parijs, Kopenhagen en ook München, waar het Tokyo, Artemis en Ebène kwartet hen voorgingen. Deze prijzen werden tussen 2017 en 2019 verzilverd in nominaties als BBC New Generation Artists en ECHO Rising Stars. Met als logisch gevolg dat het ensemble inmiddels een graag geziene gast is op grote concertpodia in Europa (waaronder het Amsterdamse Concertgebouw), Japan en de VS. Zij zijn als fellow in residence verbonden aan het cultuurcentrum Fondation Singer-Polignac in Parijs. Van het Zwitserse instrumentenfonds Fondation Boubo-Music hebben de musici hun instrumenten, die dateren uit de 17e en 18e eeuw, in bruikleen.

Website www.quatuorarod.com

terug

DINSDAG 10 MAART 2026
20.15 UUR

VAN BAERLE TRIO
met Isabelle van Keulen - altviool

Hannes Minnaar Piano
Maria Milstein Viool
Gideon den Herder Cello
met  
Isabelle van Keulen Altviool

PROGRAMMA

Mozart Pianokwartet in Es nr. 2, KV 493
Dohnányi Serenade in C opus 10
Schumann “Pianokwartet in Es opus 47

Het Van Baerle Trio, opgericht in 2004, is een goede bekende in onze kamermuziekserie. Zij waren in 2016 en 2022 ook in Diligentia te horen. Zij zochten voor de naam van het ensemble aansluiting bij het adres van het Concertgebouw aan de Van Baerlestraat in Amsterdam, waar zij regelmatig optreden na het winnen van het Vriendenkrans Concours in 2011 en hun nominatie door het Concertgebouw van de ECHO Rising Stars 2013/2014. Het trio werd gevormd onder de hoede van Dmitri Ferschtmann en ontmoette in 2008 Menahem Pressler, voor wie het ensemble sindsdien meermalen speelde.
Sinds 2014 zijn de leden van het trio aan het conservatorium in Amsterdam verbonden.
Dit keer treedt het op samen met Isabelle van Keulen (1966), nu als altviolist, de viool bespeelt zij overigens even gemakkelijk. Zij hecht veel waarde aan haar muzikale veelzijdigheid. Zij speelt kamermuziek in velerlei vorm, is aanvoerder van kamerorkesten en staat ook als solist op het podium samen met de gerenommeerde orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Velen kennen haar nog als artistiek directeur van het Delft Chamber Music Festival (1997-2006).

Website: www.vanbaerletrio.com en www.isabellevankeulen.com


terug

DINSDAG 21 APRIL 2026
20.15 UUR

ANIMATO KWARTET en
QUATUOR DANEL

Animato Kwartet  
Inga Våga Gaustad Viool
Tim Brackman Viool
Elisa Karen Tavenier Altviool
Pieter de Koe Cello
Quatuor Danel  
Marc Danel Viool
Gilles Millet Viool
Vlad Bogdanas Altviool
Yovan Markovitch Cello

PROGRAMMA

Dutilleux “Ainsi la Nuit” (Animato)
Beethoven Strijkkwartet in F nr. 16 opus 135 (Danel)
Mendelssohn Strijkoctet opus 20 (Animato en Danel)

Tot slot van dit seizoen het ook in het buitenland veel geroemde Animato Kwartet uit eigen land, dat vanaf zijn oprichting in 2013 al in de prijzen valt. Om te beginnen bereikte het kwartet in 2014 als publieksfavoriet de finale in het Grachtenfestival Conservatorium Concours. In 2020 en 2024 was het present op de Amsterdamse Strijkkwartetbiënnale. En na een strenge selectie als één van de vier laureaten van de Dutch Classical Talent Award 2021-2022 werd het in 2023 beloond met de Kersjesprijs. Volgens de jury vier spelers die elk hun individuele uitdrukking inzetten om als ensemble een gelaagd, intens spel met een breed kleuren palet na te streven.
Deze keer heeft het Animato samenwerking gezocht met het Franse Quatuor Danel, dat hiermee voor de vijfde keer terug is in Diligentia! Het kwartet werd opgericht in 1991. Het is en blijft een hecht ensemble, ook nadat de cellist werd gewisseld (2014). Het staat van meet af aan in de voorste gelederen van het internationale muziekleven met wereldwijd hoog geprezen optredens. Het viertal is artist-in-residence aan de universiteit in Manchester.






Website: www.animatokwartet.nl/a> en www.quatuordanel.eu

terug