homepage Stichting voor Kamermuziek

Programma seizoen 2020 - 2021

         programma wijzigingen voorbehouden

DINSDAG 20 oktober 2020
MAANDAG 3 mei 2021
17.30 en 20.00 UUR
Helaas kan dit concert door de Corona-restricties niet op de geplande datum doorgaan.
Maar het is ons gelukt om een nieuwe datum te plannen: Maandag 3 mei 2021

BENNEWITZ QUARTET (Tsjechië)

Jakub Fišer Viool
Štěpán Ježek Viool
Jiří Pinkas Altviool
Štěpán Doležal Cello

PROGRAMMA

Wij zijn nog in discussie over het programma voor 3 mei.
Nadere mededelingen volgen.
Beethoven Strijkkwartet opus 18 nr. 5
Janáček Strijkkwartet nr. 1 (“Kreutzer Sonate”)
Beethoven Strijkkwartet opus 59 nr. 2

Het ensemble is ruim 20 jaar geleden opgericht. Het ontleent zijn naam aan de violist en directeur van het Praagse conservatorium Antonin Bennewitz (1833-1926), die een grote bijdrage heeft geleverd aan de oprichting van dit instituut. Het kwartet heeft prestigieuze concoursen gewonnen. Al in 2006 schreef de Frankfurter Allgemeine lyrisch over hun optreden: “… niet alleen vanwege de helderheid van de structuur, maar ook vanwege het prachtige toonpalet en de zuiverheid van intonatie…krachtige harmonieën…geweldige kunst”. In 2019 won het kwartet de Classic Prague Award voor het beste kamermuziek optreden van het jaar.
Het kwartet heeft veel Tsjechische componisten op het repertoire staan. Het heeft ook meegewerkt aan de volledige uitvoering van Beethovens strijkkwartetten in Orléans en maakte opnames van de twee strijkkwartetten van Janáček. Daarvan staat vanavond het eerste op de lessenaar, refererend aan Beethovens gelijknamige vioolsonate. De opname van Janáček kreeg buitengewoon lovende recensies. In 2019 bracht het kwartet een nieuwe CD uit met muziek van vervolgde Joodse componisten, waaronder Pavel Haas.
Homepage: www.bennewitzquartet.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 17 november 2020
17.30 en 20.00 UUR

Helaas kan dit concert door de Corona-restricties niet op de geplande datum doorgaan.
Het wordt nu opgenomen in de concertserie 21/22. Uiteraard worden de abonnees van 20/21 hiervoor gecompenseerd.

JERUSALEM QUARTET (Israël)

Alexander Pavlovsky Viool
Sergei Bresler Viool
Ori Kam Altviool
Kyril Zlotnikov Cello

PROGRAMMA

Mozart Strijkkwartet nr. 21 KV 575
Prokofiev Strijkkwartet nr. 2 opus 92 “On Kabardinian Themes”
Schubert Strijkkwartet nr. 14 “Der Tod und das Mädchen”

Met zijn optreden in Diligentia maakt het Jerusalem Quartet voor ons publiek zijn eerste lustrum vol, sinds 2005 een vijfde bezoek! Aan het begin van dit jaar was het ensemble nog te horen op de Strijkkwartet Biënnale in Amsterdam.
Het kwartet debuteerde al in 1996 en sleepte meteen in dat jaar de eerste prijs in de wacht op de Jerusalem Academy Chamber Music Competition. Er volgden vele prijzen, waaronder de in 2003 voor het eerst uitgereikte Borletti-Buitoni Trust Award. Het ensemble wordt wereldwijd geroemd om zijn grote expressiediepte, een warm, vol, menselijk geluid en een prachtige balans tussen hoge en lage stemmen. Het kwartet verfijnt voortdurend zijn interpretaties van het klassieke repertoire en verkent ook nieuw werk. Het seizoen 2018/2019 werd geopend met de première van een nieuw Jiddisch programma. Onnodig te zeggen dat dit ensemble een graag geziene gast is op de grote internationale concertpodia. De opname van “Der Tod und das Mädchen” is meermalen onderscheiden. De cellist speelt op een hem door Daniël Barenboim uitgeleend instrument dat eerder werd bespeeld door Jacqueline du Pré.
Homepage: www.jerusalem-quartet.com

terug


DINSDAG 15 DECEMBER 2020
DINSDAG 30 MAART 2021
20.15 UUR
Helaas kan dit concert door de Corona-restricties niet op de geplande datum doorgaan.
Maar het is ons gelukt om een nieuwe datum te plannen: dinsdag 30 maart 2021.

CORNEILLE PIANO KWARTET (Nederland)

Vassilis Varvaresos Piano
Noé Inui Viool
Georgy Kovalev Altviool
Ella van Poucke Cello

PROGRAMMA

Brahms Pianokwartet nr. 2 opus 26
R. Strauss Pianokwartet opus 13

De al op jonge leeftijd gelauwerde leden van dit kwartet zijn in de grote concertzalen ook regelmatig individueel te beluisteren en hebben elkaar gevonden in het Corneille Pianokwartet. Vassilis Varvaresos (Griekenland) was in 1998 de jongste winnaar ooit van Young Concert Artists/New York. Hij is veelvuldig te horen zowel in solorecitals, als solist met orkest en in kamermuziek. Noé Inui (België) won in 2009 de 1e prijs bij Young Concert Artists/New York en in
                  Foto: Sarah Wijsenbeek                         2012 de Prix Julius Baer van de Verbier Festival Academy, “uitgereikt aan een exceptioneel getalenteerde musicus”. Samen met Varvaresos debuteerde hij in 2016 in het Concertgebouw. Georgy Kovalev (Georgië) won verschillende muziekprijzen. Zo behaalde hij de 2e prijs in 2011 tijdens de Yuri Bashmet International Competition in Duitsland en in 2010 tijdens de International Brahms Competition in Pörtschach/Oostenrijk. Hij speelde met grote meesters als Gidon Kremer en Emanuel Ax. Ook Ella van Poucke (Nederland) sleepte al heel wat prijzen in de wacht. Zoals de 1e prijs van het prestigieuze Premio Chigiana 2017 in Siena. Zij won in 2017 de Grachtenfestivalprijs waardoor zij in 2018 “Artist in Residence” van dit festival was.
Homepage: www.com-pris.nl/portfolio/corneille

terug


DINSDAG 2 FEBRUARI 2021
20.15 UUR

PAVEL HAAS Quartet (Tsjechië)

Veronika Jarůšková Viool
Marek Zwiebel Viool
Jirí Kabát Altviool
Peter Jarůšek Cello

PROGRAMMA

Bartók Strijkkwartet nr. 4
Martinů Strijkkwartet nr. 2
Smetana Strijkkwartet nr. 1 “Aus meinem Leben”

Het Pavel Haas Quartet is een graag geziene gast in de kamermuziek- serie in Diligentia, met eerdere succesvolle optredens in 2014 en 2017. Hun terugkeer in 2021 ligt daarom voor de hand. Het kwartet is opgericht in 2002 en ondanks wisselingen in de samenstelling levert het blijvend topprestaties. Met zijn CD’s ontving het ensemble vele prestigieuze prijzen.
In 2007 werd het kwartet door de European Concert Hall Organisation (ECHO) reeds aangeprezen als een van de rijzende sterren en in 2009 verkreeg het de BBC New Generation Artist nominatie. In 2010 werd het kwartet een beurs toegekend van de Borletti-Buitoni Trust, die wereldwijd musici financieel behulpzaam is bij het ontwikkelen van hun internationale carrière.
Ook in het seizoen 2019/2020 was het ensemble te beluisteren op de grote Europese concertpodia. Zij traden begin 2020 op in het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ tijdens de Strijkkwartet Biënnale en begonnen daarna aan een reis door Israël, de VS, Canada en China; ze debuteerden in Hongkong en Singapore.
www.pavelhaasquartet.com

terug


DINSDAG 16 MAART 2021
20.15 UUR

CALIDORE STRING QUARTET (USA)

Jeffrey Myers Viool
Ryan Meehan Viool
Jeremy Berry Altviool
Estelle Choi Cello

PROGRAMMA

Dvořák Strijkkwartet nr. 12 opus 96 “The American”
Shaw Three Essays for String Quartet
Schubert Strijkkwartet nr. 15 opus 161

Het Calidore String Quartet is in 2010 opgericht in Los Angeles (Californië) aan het in de VS vermaarde conservatorium Colburn School. Deze herkomst is terug te vinden in hun naam: Cali (fornië = gouden staat) - dore. Binnen een paar jaar wist het kwartet vrijwel alle grote Amerikaanse kamermuziekprijzen op zijn naam te schrijven, zoals de Lincoln Centre Award voor opkomende artiesten (2017) en een Avery Fisher Career Grant (2018). In 2016 werd het als eerste prem-Amerikaans ensemble het Borletti-Buitoni Trust Fellowship toegekend. Recensies van hun optreden klinken als een klok. Zo werd in de Washington Post geschreven over vier individuele musici die spreken, ademen, denken en voelen als één. Zij hebben verschillende veelgeprezen albums uitgebracht.
Het kwartet studeerde onder meer bij het beroemde Quatuor Ebène en zet zich inmiddels ook zelf in voor de educatie van nieuw opkomend talent. Het ensemble is behalve in de VS te beluisteren op de beroemde muziekpodia in Europa en Azië, en heeft ook wereldpremières op zijn naam staan, zoals de vanavond te beluisteren Essays for String Quartet van Caroline Shaw, de jongste winnaar van de Pulitzer Prize voor muziek.
Homepage: www.calidorestringquartet.com

terug


DINSDAG 13 april 2021
20.15 UUR

OLIVIER PATEY en Vrienden (Nederland)

Olivier Patey Klarinet
Irina Simon-Renes Viool
Diet Tilanus Viool
Lilli Maijala Altviool
Örs Köszeghy Cello

PROGRAMMA

Haydn Strijkkwartet opus 76 nr. 2
Mozart Klarinetkwintet in A gr.t. KV 581
Golijov “The Dreams and Prayers for Isaac the Blind” voor klarinetkwintet.

Olivier Patey heeft voor het optreden in Diligentia een ensemble naar eigen keuze samengesteld. De musici, die voor deze gelegenheid hun talent bundelen, hebben allen een eigen (inter-)nationale carrière. In 2013 verruilde Olivier Patey zijn plek als soloklarinettist in het Rotterdams Philharmonisch Orkest voor dezelfde plaats bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook de violiste Irina Simon-Renes treedt geregeld als gast op met het KCO. Zij speelde in 2014 op het Prinsengrachtconcert. Vanaf 2010 is zij de artistiek leider van International Chamber Music Festival Wassenaar (ICMF). Diet Tilanus is een gepassioneerd kamermusicus. Zij is violiste in o.m. Amsterdam Sinfonietta en het Jacob Olie Trio en is eveneens veelvuldig te horen bij het KCO. Zij is coach van het Nederlands Jeugd Strijkorkest. De altvioliste Lilli Maijala trad op 17-jarige leeftijd al op als solist in het Fins symfonieorkest. Ook zij speelt in het KCO, trad op het ICMF op en was eind 2019 te horen samen met het Dudok Kwartet. De cellist Örs Köszeghy heeft samengewerkt met Anner Bijlsma, speelde herhaaldelijk met het Asko/Schönberg ensemble en speelt sinds 2009 in Amsterdam Sinfonietta.

terug