homepage Stichting voor Kamermuziek

Programma seizoen 2019 - 2020


DINSDAG 15 oktober 2019
20.15 UUR

ALMA QUARTET (Nederland)

Marc Daniel van Biemen Viool
Benjamin Peled Viool
Jeroen Woudstra Altviool
Joris van den Berg Cello

PROGRAMMA

Dvořák Strijkkwartet nr. 10, opus 51
Haas Strijkkwartet nr. 1, opus 3
Beethoven Strijkkwartet nr. 12, opus 127

Dit keer een bepaald niet doorsnee ensemble: het Alma Quartet bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het debuteerde in 2014 en kreeg in de korte tijd van zijn bestaan vanwege zijn avontuurlijke samenspel en onconventionele programmering een reputatie als een van de meest opwindende strijkkwartetten van onze tijd. Al in 2014 ontving het ensemble de Prix de Salon van de business club van het RCO.
Met de woorden “this set shoots straight to the top” werd in 2016 de eerste cd van het kwartet ontvangen met alle strijkkwartetten van Erwin Schulhoff en veel lof kreeg het toegezwaaid in 2018 met de opname van muziek van Dutilleux en Glass. Met deze opnames bewijst het kwartet met de diverse klankwerelden uitstekend uit te voeten te kunnen.
Het ensemble is te horen in het Concertgebouw, maar ook in het Bimhuis en Paradiso. Het trad op bij Podium Witteman en is actief voor Musicians Without Borders, een organisatie die trainingen verzorgt voor professionele musici om vluchtelingen weer op gang te helpen met muziek.
Homepage: www.almaquartet.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 12 november 2019
20.15 UUR

CUARTETO QUIROGA (Spanje)
      met Javier Perianes (Spanje), piano

Aitor Hevia Viool
Cibrán Sierra Viool
Josep Puchades Altviool
Helena Poggio Cello

PROGRAMMA

Ginastera Strijkkwartet nr. 1, opus 20
Granados Pianokwintet in g, opus 49
Brahms Pianokwintet in f, opus 34

Naamgever van dit kwartet is de bekende Galicische violist en componist Manuel Quiroga (1892-1961). Dit van oorsprong Spaanse ensemble heeft inmiddels allang naam gemaakt over de hele wereld als een van de meest dynamische kwartetten van zijn generatie en is een publiekslieveling vanwege zijn gedurfde en originele benadering van het strijkkwartet-repertoire. Het is te horen op de grote internationale muziekpodia en wint naast veel lof prijzen op vermaarde internationale concoursen. Onlangs is het kwartet uitgeroepen als winnaar van de Spaanse Nationale Muziekprijs. Hun cd’s worden enthousiast ontvangen.
Het kwartet is ook zeer toegewijd aan het kamermuziek onderwijs, bekleedt de strijkkwartet leerstoel aan het conservatorium van Zaragoza en geeft masterclasses. De violist Sierra bespeelt de Nicola Amati viool “Arnold Rosé” (1682).
Regelmatig zoekt het ensemble samenwerking met andere podiumpartners. In deze serie is het met de Spaanse pianist Javier Perianes (1978), die wereldwijd carrière maakt met recitals en als solist bij vooraanstaande orkesten onder grote dirigenten als Maazel, Barenboim, Mehta. Het spel van Perianes legt zijn magie vast in perfectie. Hij is International ICMA “Artist of the Year 2019”.
Homepage: www.cuartetoquiroga.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 10 december 2019
20.15 UUR

NOGA QUARTET (Frankrijk/Israël)

Simon Roturier Viool
Lauriane Vernhes Viool
Avishai Chameides Altviool
Joan Bachs Cello

PROGRAMMA

Haydn Strijkkwartet opus 33 nr. 3
Lutoslawski Strijkkwartet
Ligeti Strijkkwartet nr. 1 “Métamorphoses Nocturnes”
Haydn Strijkkwartet opus 33 nr. 1

N.b. Voorafgaand aan het concert van het Noga Quartet speelt het Gentileschi Kwartet van het Rotterdams conservatorium Codarts het strijkkwartet opus 76 nr. 5 van Joseph Haydn.
Dit voorconcert wordt gegeven in de foyer van Diligentia op de eerste verdieping en is zonder verdere kosten toegankelijk. Aanvang 19.15.

Het uit Berlijn afkomstige kwartet is in 2009 gevormd. Twee van de leden zijn afkomstig uit Frankrijk, de beide anderen uit Israël en Italië. Zij worden geroemd om het originele karakter van hun interpretaties en gezegd wordt dat de klank van hun samenspel mede wordt bepaald door muzikale invloeden uit de landen van herkomst.
Het kwartet ging in de leer bij het Artemis en Alban Berg Quartet. Zij raakten verder bedreven in de kamermuziek door masterclasses bij in de wereld van de kamermuziek vooraanstaande musici als Atar Arad en Andras Keller. Zij zijn van de partij op grote internationale festivals en concoursen, zoals het prestigieuze Premio Borciani 2014 in Reggio Emilia. In 2014 won het kwartet de eerste prijs op het concours van de Irene Steels-Wilsing Foundation in Berlijn en in 2015 een zelfde prijs op het internationale kamermuziek concours in Melbourne. Sindsdien is het ensemble een graag geziene gast op de grote Europese muziekpodia. In 2018 speelde het kwartet op de strijkkwartet biënnale in Amsterdam.
Het put uit een breed repertoire van klassiek tot hedendaags.
Homepage: www.nogaquartet.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 21 januari 2020
20.15 UUR

MARIA EN NATHALIA MILSTEIN (Nederland/Frankrijk)

Maria Milstein Viool
Nathalia Milstein Piano

PROGRAMMA

Beethoven Sonate nr. 6 in A, opus 30
Janáček Sonate (JW 7/7)
Smetana "Aus der Heimat"
Grieg Sonate nr. 2 in G, opus 13

Voor het eerst in de Kamermuziek serie een solistenduo: de virtuoze zusjes Maria (1985, viool) en Nathalia (1995, piano) Milstein, afkomstig uit een muzikale Russische familie. De oudste geboren in Moskou, de jongste in Frankrijk. Maria studeerde af aan het Amsterdamse conservatorium met de hoogst mogelijke onderscheiding. Nadien heeft zij belangrijke prijzen gewonnen op toonaangevende internationale concoursen. In 2018 kreeg zij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor jonge, getalenteerde musici uitgereikt door het Fonds Podiumkunsten. Zij is lid van het Van Baerle Trio. Nathalia kreeg haar eerste pianolessen van haar vader en zette in 2009 haar studie voort aan het conservatorium in Genève. In 2015 behaalde zij met een zeer lovend judicium de eerste prijs op het 10e internationale piano concours in Dublin. De zusjes vormen samen een veel gevraagd duo. Technische beperkingen kennen zij niet. Hun samenspel is adembenemend, Maria met haar expressieve toon, Nathalia die feilloos en met initiatief volgt. Ook samen veroveren zij met rasse schreden de grote concertpodia over de hele wereld. Hun eerste cd verscheen in 2017, met lovende recensies.
Homepage: www.mariamilstein.com en www.nathaliamilstein.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 24 maart 2020
WOENSDAG 2 september 2020
Sorry, image could not be found 17:30 en 20:00 UUR

Door de corona crisis is concert is uitgesteld naar
woensdag 2 september 2020.
LET OP: WOENSDAG!!

SIGNUM QUARTET (Duitsland)
      met Bram van Sambeek (Nederland), fagot

Florian Donderer Viool
Annette Walther Viool
Xandi van Dijk Altviool
Thomas Schmitz Cello

PROGRAMMA

Fagerlund “Woodlands Variations”, quintet for bassoon and string quartet
Du Puy Andante in a kl.t. voor fagot en strijkkwartet
Schubert Strijkkwartet nr 13 in a (het Rosamunde kwartet), D. 804, opus 29

Het Duitse Signum Quartet, opgericht in 1994, speelt sinds 2016 in zijn huidige samenstelling. Het volgde intensieve studies bij het Alban Berg, Artemis en Melos Quartet en volgde masterclasses bij vooraanstaande musici. Het ensemble is te horen op de bekende internationale muziekpodia en zoekt samenwerking met grote solisten. Vanaf 2000 viel het vele malen in de prijzen. In 2014 werd hun cd met Bartók, Schnittke en Berg bekroond met de International Classical Music Award. Om zover te komen werd het kwartet tussentijds ondersteund door het Start-programma van de Bayer Kultur (2009-2012) en het BBC New Generation Artists Scheme (2011-2013). In 2018 was het te horen op de strijkkwartet Biënnale in Amsterdam.
In Diligentia heeft het kwartet samenwerking gezocht met de topfagottist Bram van Sambeek.
Sinds 2011 focust hij zich op kamermuziek en solospel. Hij is te horen in Nederland en daarbuiten en is een graag geziene gast op kamermuziek festivals, zoals het zomerse festival in Delft. Deze solist durft verder te kijken dan klassiek en speelt ook rock en jazz.
Homepage: www.signumquartet.com en www.bramvansambeek.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 7 april 2020
DINSDAG 28 september 2021
20.15 UUR

Door de corona crisis is dit concert uitgesteld naar 12 januari 2021.
En daarna opnieuw uitgesteld tot 28 september.

QUATUOR DANEL (Frankrijk)
      met Adrien La Marca - altviool en Christian-Pierre La Marca - cello

Marc Danel Viool
Gilles Millet Viool
Vlad Bogdanas Altviool
Yovan Markovitch Cello

PROGRAMMA

Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 4 in D, opus 83
Tsjaikovski Strijksextet in d, opus 70 “Souvenir de Florence”
Helaas moest het programma vanwege de Corona restricties iets ingekort worden.

Het Belgische Danel kwartet is voor de vierde keer terug in Diligentia! Dit keer in samenwerking met twee extra strijkers.
Het Danel werd opgericht in 1991. Het is een hecht ensemble, alleen de altist (2005) en de cellist (2013) werden tussentijds gewisseld. Het kwartet staat van meet af aan in de voorste gelederen van het internationale muziekleven met wereldwijd belangrijke optredens en een reeks baanbrekende en internationaal bekroonde cd opnames. Het ensemble is gespecialiseerd in het Russische repertoire en beroemd om zijn stoutmoedige, intense interpretaties van bijvoorbeeld Sjostakovitsj. Het viertal is sinds 2005 artist-in-residence in Manchester, vanaf 2016 in Tivoli/Vredenburg en in 2019-2021 in Wigmore Hall Londen.
In deze serie heeft het kwartet samenwerking gezocht met de Franse broers La Marca, Adrien (1989, altviool) en Christian-Pierre (1983, cello). Beiden hebben gestudeerd aan het conservatorium in Parijs en oogsten sedertdien ieder voor zich en ook samen lovende kritieken als solist voor hun samenspel met orkesten en kamermuziek ensembles van internationale naam. Samen zijn zij de oprichters en artistiek leiders van het Franse zomerfestival “Les Musicales de Pommiers”.
Homepage:
www.quatuordanel.eu

TOELICHTING


terug